Als je in een auto van de zaak ook privé rijdt, moet je meer inkomstenbelasting betalen. Dit is omdat je voordeel hebt van het privégebruik en in Nederland moet je dan belasting betalen.
Wil je weten hoe het zit en waar je rekening mee moet houden? Lees dan maar verder!
Bijtelling
Bijtelling is het bedrag dat bij het inkomen wordt opgeteld, als je privégebruik meer dan 500 kilometer per jaar bedraagt. Meestal is dit 25% van de cataloguswaarde van de auto. Rijd je in een milieuvriendelijke auto, dan kan er sprake zijn van een verlaagde bijtelling.
Hoeveel bedraagt de bijtelling?
De bijtelling is dus afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto, maar ook van het moment waarop voor het eerst het kenteken is afgegeven. De Belastingdienst heeft hiervoor tabellen gemaakt. De CO2-uitstoot van je auto kun je vinden op de website van de RDWonder ‘motor & milieu – milieuprestaties’. Rijd je in een bestelauto die (bijna) uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen dan geldt nog weer een andere regeling. De bijtelling voor eventueel privégebruik wordt dan berekend aan de hand van het aantal gereden kilometers. Dit is best een lastige regeling, waar al de nodige rechterlijke uitspraken over zijn geweest.
Nieuwe auto kopen of leasen?
In 2016 gaat de bezem door de kast. De voorwaarden* voor een verlaagde bijtelling worden behoorlijk aangescherpt. Het bijtellingspercentage dat geldt bij de eerste ingebruikname van de auto, blijft 5 jaar gelden. Mocht je dus plannen hebben om in een nieuwe auto te gaan rijden? Regel dat dan voor de jaarwisseling!
* Voorwaarden bijtelling 2015 – 2016
Weinig privégebruik
Als de zakelijke auto niet of minder dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt wordt, hoef je geen bijtelling te rekenen. Dit moet je dan wel kunnen aantonen. In de praktijk betekent dit het bijhouden van een rittenregistratie en er moet een ‘verklaring geen privégebruik auto’ ingeleverd worden bij de Belastingdienst. Deze verklaring kun je downloaden op de website van de Belastingdienst.
Geen bijtelling voor bestelauto’s
Hoe zit het met bestelauto’s? Er is een andere mogelijkheid om geen bijtelling te krijgen. Hiervoor gebruik je de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’. Dan mag je nog steeds niet meer dan 500 kilometer privé rijden, maar je hoeft geen rittenregistratie bij te houden.
Hoe zit het met de BTW?
Gedurende het jaar mag je alle BTW over de autokosten aftrekken. De auto moet dan wel worden gebruikt voor belaste omzet. Voor het privégebruik moet je BTW betalen. Dit doe je in de regel bij de laatste aangifte van het boekjaar.
Nieuwe auto kopen?
De voorwaarden voor een verlaagde bijtelling worden jaarlijks aangescherpt. In de Belastingplannen voor 2016 – die al goedgekeurd zijn door de eerste en tweede kamer – kun je weerdie overigens jaarlijks worden aangescherpt!
Auto zakelijk of privé? Mag je kiezen?
Als je alleen privé ritten maakt, dan hoort je auto tot je privévermogen. Zijn de ritten die je maakt 90% of meer zakelijk, dan hoort je auto tot je bedrijfsvermogen. In alle andere gevallen mag je kiezen. De regels zijn te complex om een kilometrage te noemen, waar je rekening mee kunt houden bij de keuze tussen een auto in privé of zakelijk aan te schaffen.
Je hebt een aantal keren kunnen lezen, dat het best lastig is hoe je de fiscale regels voor auto’s moet toepassen. Heb je vragen? Neem dan contact op met je boekhouder of belastingadviseur, die kan je ongetwijfeld verder helpen!