Per 1 januari 2020 wordt de huidige Kleine Ondernemers Regeling (KOR) gemoderniseerd.

Een BTW-ondernemer kan als de omzet in een kalenderjaar niet hoger dan € 20.000 exclusief BTW is, kiezen voor de nieuwe KOR. Overige BTW-vrijgestelde omzet, bijvoorbeeld omdat de medische vrijstelling van toepassing is, telt niet mee voor bepaling van de omzetdrempel van € 20.000 (exclusief BTW) per kalenderjaar. De nieuwe KOR geldt ook voor rechtspersonen zoals een stichting, vereniging en BV. Aanmelden voor de nieuwe KOR kan tot 20 november 2019.

Het voordeel om mee te doen met de nieuwe KOR is dat er geen btw berekend wordt aan uw klanten, er wordt geen btw vermeld op de facturen, je draagt geen btw af, je doet geen aangifte btw meer. Kortom: minder administratieve lasten.

Het nadeel je mag ook de btw over de zakelijke kosten en investeringen niet aftrekken. Als er grote investeringen worden gedaan de komende jaren, mag je dus ook de btw voorheffing niet aftrekken.

Als je opteert voor de KOR geldt dit voor een periode van tenminste 3 jaar, of tot de omzet boven de € 20.000 komt.

Let op
Startende BTW-ondernemers die de nieuwe kleine ondernemersregeling willen toepassen moeten daarvan tenminste vier weken voor de start melding van maken bij de Belastingdienst.

Voor elke ondernemer is het van belang om de situatie goed af te wegen.

Enkele voorbeeldsituaties:

Kapper aan huis, klanten zijn particulieren, zij kunnen geen btw aftrekken.

Omzet is € 13.000, btw af te dragen is 9% ofwel € 1.170, inkopen gedaan voor € 4.000, voorbelasting is 21% € 840. Nu kan je terugvragen € 330, bij de nieuwe KOR niet. Vraag is of deze teruggaaf opweegt tegen de administratieve lasten.

Onderaannemer in de bouw, klanten zijn belaste ondernemers, zij kunnen btw aftrekken.

Omzet is € 13.000, geen btw verschuldigd want de btw is verlegd, inkopen gedaan voor € 4.000, voorbelasting is 21% € 840. Nu kan er € 840 worden teruggevraagd, bij de nieuwe KOR niet.

Voor elke ondernemer is het van belang om de situatie goed af te wegen.

Als ik je hierbij kan helpen, hoor ik het graag.